Belysning i fastigheten

Har man sin egen fastighet tillkommer det ett stort ansvar att hålla den i gott skick för hyresgästerna. Och en viktig del är belysningen.stairwell lamp_244204822

Trapphuset

Det första man välkomnas av i en fastighet är trapphuset. Här installerar man oftast tidsinställda lampor eller rörelsekänslig belysning så det inte lyser dygnet runt. Många äldre fastigheter har gamla lysrör och industrilampor i taket. Denna kalla belysning kan vara kostsam och är i grund och botten gammalmodig. Det finns moderna lysrör som är betydligt mer energieffektiva och ger klarare, behagligare ljus. Gamla lysrör innehåller kvicksilver men de nya varianterna är miljövänliga och kan spara in 50 % i energikostnad. Har man en mindre fastighet kan man satsa på vägglampor eller en stor taklampa.Har man själv inte tid att hålla koll på fastigheten och när det är dags att byta lampor, kan man anlita företag som sköter fastighetsskötsel åt en. Men man måste så klart vara på det klara med vad som ska göras och inte. Därför är det viktigt att göra de stora belysningsbesluten innan man lämnar över skötsel till ett företag.Nere i tvättstugan eller gemensamma utrymme kan man gärna skapa lite mysigare atmosfär med några vägglampor och vanliga taklampor med mildare belysning. Köper man LED-lampor ska det inte vara någon skillnaden i den slutgiltiga kostnaden.Tänk också på belysningen på fasaden. Lampor ovanför portarna ska gärna lysa under hela kvällen så det är lätt att se siffrorna på porten och var man låser upp. Alternativt kan man skaffa rörelsekänsliga lampor som bara tänds när någon kommer tillräckligt nära. Det kan vara mer kostnadseffektivt under vintern på kvällarna är långa.

Lägenheterna

Många inflyttade väljer själv vilka armaturer och liknande som finns att tillgå, och det är dem själva som betalar för elen så det behöver man inte bry sig om. Men det kan vara en bra idé att dela ut en broschyr tillsammans med nycklarna som förklara vilka lampor som ger miljövänligast och bäst energi i hemmet. Tar man emot personer som är nyinflyttade i landet kan detta vara information som de aldrig tagit del av.