Inreda för uthyrning

Det uppkommer lite andra tricks och idéer när du ska inreda åt någon annan. Många väljer att hyra ut sin lägenhet i andrahand i stället för sälja den, om bostadsrätten har ett bra läge och storlek finns ingen anledning att sälja bara för att du inte kan eller vill bo där just nu.

Uthyrning

Det finns en del fallgropar att se upp med när du ska hyra ut lägenheten. För det första måste du titta i kontraktet om lägenheterna får hyras ut. Efter det behöver du också fråga styrelsen om lov och få det beviljat i skrift innan du annonserar. Det finns dock få tillfällen som styrelsen nekar en uthyrning om det görs på rätt grunder. Det kan handla om att du ska arbeta eller studera utomlands en period, behöver vårda en sjuk släkting eller ska testa att bo som sambo innan du bestämmer dig för att flytta permanent. Det är inte så vanligt att få godkänt att hyra ut bara för att du vill ha mer pengar i fickan.

Möblerad eller inte

Många andrahandslägenheter kommer med möblering, du slipper ju magasinera dina saker och handlar det om uthyrning i korta perioder är det mycket som ska flyttas fram och tillbaka under året. Är kontraktet på en bestämd och längre tid, låt säga för tre års studier, kan du göra uthyrningen lite mer lockande genom att låta personen välja om den vill att du lämnar lägenheten möblerad eller inte.

Inredning

Tänk på att inte lämna kvar inredning som är dyrbar eller skör. Den som hyr din lägenhet är ersättningsskyldig om något går sönder, men att driva in pengarna om de nekar kan vara desto besvärligare. Magasinera dyra möbler och inredningsdetaljer. Låt billigare saker stå kvar och komplettera möjligtvis med några essentiella saker såsom en soffa eller säng. Ett tips är att inkludera en inventeringslista i kontraktet där ni både skriver under vilka saker som finns i hemmet samt deras skick.