Levande ljus

Efter att ha skrivit många artiklar på sidan om olika typer av elektrisk belysning skall vi nu tillfälligt byta inriktning. Nu skall vi prata om det som är lite mer mysigt, lite varmare och lite svårare att kontrollera. Vi skall prata om eld som belysningsmedel. brinnande ljus

Ljus

Stearinljus i olika former är utan tvekan den typ av eld vi idag oftast använder i våra hem. De är billiga, enkla att använda och går att kontrollera. Så länge man har dem under uppsikt är de även förhållandevis säkra.Ljus har även blivit ett väldigt populärt verktyg för att sprida lukter runt om i hemmet. Doftljus finns idag att köpa i så gott som alla lukter och former och passar så väl i finrummet som på toaletten.

Kaminer

Få saker är så mysiga som att elda med ved. Det finns något naturligt lugnande med en eld som lugnt flimrar och sprakar. Eldstäder finns i en otroligt stor variation men den populäraste och effektivaste varianten är en modern braskamin. Där har man ett fönster så att man kan se rätt in i elden, detta samtidigt som värmen så effektivt som möjligt kan spridas runt om i rummet.Moderna braskaminer finns i många olika material, allt ifrån stål till täljsten. Täljstenskaminerna har den stora fördelen att de tack vare all sin massa har möjlighet att lagra väldigt mycket av kaminens värmeenergi. Det gör att kaminen kan värma omgivningen längre, även efter elden har slocknat. För att se exempel på olika varianter av braskaminer kan du besöka hemsidan Varmahembutikerna.se.

Oljelampor

Oljelampor har åter kommit i mode, då kanske främst för utomhusbruk. Idag används oftast lysfotogen som bränsle för denna typen av lampor. Det är tillverkat av råolja och är med det, till skillnad från den vedeldade kaminen, inte ett förnyelsebart bränsle.