Ljusdesign inomhus

Det finns så mycket man kan göra med belysningen i hemmet, här tänkte vi tipsa lite om olika saker man kan göra med belysningen i olika rum.2429982-beautiful-light

Köket

Det mest grundläggande belysningen är förstås bänkbelysningen, det är något som praktiskt taget alla kök använder sig av. Eftersom de flesta kök fungerar bra i ljusa miljöer kan man även sätta upp spotlights som kastar ljus både på köksluckorna ovan bänken och på bänken själv, detta förstärker ljuset utan att blända.

Vardagsrummet

Vardagsrummet kan ofta vara en stor utmaning, speciellt om det är väldigt stort, de flesta ljuskällorna kommer inte att ensamt lysa upp en väldigt stor del. Då är det bra om man tänker på hur man bäst sprider ljuset, vill man ha många mindre ljuskällor eller färre stora? Man kan även hålla i åtanke att det kan vara lättare att växla mellan ett bra upplyst rum och en dunklare, men mysigare rum om man använder många mindre ljuskällor.

Sovrummet

Precis som vardagsrummet är det trevligt om sovrummet kan växla mellan helt upplyst och mer mysig känsla. Ett tips är att använda sig av LED-strips, de kan sättas på många olika ställen för att skapa en lätt belysning som inte sprider sig över hela rummet men lyser upp ett mindre område riktigt väl.

Badrummet

Ett badrum har ofta ett ganska stort ljusbehov, man måste ju kunna se sig själv tydligt i spegeln och kunna göra saker som att raka sig utan att behöva stå på ett precist sätt för att kunna se sig själv väl. Spottar i taket längst väggarna ett bra sken som även reflekteras ut till resterande delarna av rummet. Med bra ljusspridning och reflekterande ytor kan man undvika mycket av skuggkastningen.