Undvika de vanliga belysningsmissarna

Belysning är något som återfinns i alla hem, men långt ifrån alla av oss lägger stor omsorg i ljussättningen. Belysning är något som kan verka väldigt enkelt innan man sätter igång och arbetar med det. En bra ljussättning är inte något man fixar hur som helst, utan kräver både eftertanke och arbete. Och medan inte alla kan förväntas bli en ljusdesigner på expertnivå direkt, kan alla åtminstone vara medveten om vanliga missar när det kommer till belysningen och hur man undviker dem.

För få ljuspunkter i ett rum

När det är dags att sätta upp lampor i ett rum tänker många kanske på en taklampa, en läslampa och möjligen en fönsterlampa. Men faktum är att många är för snåla med ljuskällorna. Vi har mer än en gång talat om att ett normalstort rum behöver mellan 5-10 ljuspunkter beroende på vilket rum det är och hur det är utformat. Och om du tittar runt hemma kan du säkert hitta ett eller fler rum som inte uppfyller detta krav. De ljuskällorna som många glömmer är ”mysbelysning” som lyser upp mörka hörn och sprider värme och stämning.

Liten höjdvariation på lamporna

Ett bra sätt att skapa dynamik i ett rum är att se till att du har ljuspunkter på flera olika höjder i ett rum. Här talar vi då om att ha tak-, vägg-, golv- och bordslampor i ett och samma rum. Detta är så klart mer möjligt i vissa rum än andra. Men att sträva efter att hitta plats för så många av dessa kategorier som möjligt är en bra riktlinje att ha.

Inte välja armaturer efter stilen

Allt för många gånger är inte stilen på själva lampan en faktor vid köp. Men detta är absolut något du bör tänka på. Och då inte bara om du tycker att lampan är snygg eller inte, utan även hur väl den passar in i rummets stil. Om plånboken är lite trängre så finns det många häftiga lampor på loppis och second hand. Kanske kan du hitta någon fin lampa som kan stå ut och göra hela rummet.

Glömt någon form av belysning

Ett rum kan ha flera olika former av belysning:

  • Allmänbelysning
  • Arbetsbelysning
  • Stämningsbelysning
  • Punktbelysning

Och ett rum bör alltid ha så många av dessa som möjligt. Arbetsbelysning behövs så klart inte nödvändigtvis i alla rum. Stämningsbelysning och punktbelysningen är de som oftast uteblir. Vilket är väldigt synd då de kan skapa en mycket helhet i ett rum.